luni, 22 decembrie 2014


Primăria Municipiului Arad , Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad împreună cu alţi parteneri tradiţionali,a  organizat  ediţia aniversară – cu numărul XX – a celui mai longeviv eveniment al teatrului din această parte a țării.
Sunt 20 de ani de la prima ridicare a cortinei Festivalului arădean, eveniment care şi-a câştigat prestigiul în tot acest timp prin două caracteristici majore: tematica şi valoarea creatorilor de teatru prezenţi an de an pe scenele arădene.
Artişti cunoscuţi, spectacole marcante ale scenei românești şi internaţionale, evenimente conexe. Aceasta a fost  reţeta propusă publicului, vreme de zece zile, de organizatorii Festivalului Internațional de Teatrul Clasic.


Unul dintre spectacolele extraordinare ale Festivalului International de Teatru Clasic a fost „Mozart Steps”, creat de Gigi Căciuleanu la Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu. Universul muzical combină în mod strălucit muzica occidentalului Mozart şi muzica orientală, şi împreună cu dansul lui Gigi Căciuleanu dă naştere unui spectacol ce se folosește de corpurile actorilor pentru a crea un imaginar poetic vibrant. Nu mai puţin de 30 de performeri vor evolua pe scenă, atât actori de la secția română și secția germană a Teatrului Național din Sibiu, cât și studenți de la Secția de Actorie a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.
SCENOGRAFIE ȘI LIGHT DESIGN: Gigi Căciuleanu; ASISTENT COREGRAFIE: Adriana Bârză; ASISTENT SCENOGRAFIE: Alin Gavrilă; DISTRIBUȚIA: Veronica Arizancu, Florin Coşuleţ, Ali Deac, Diana Fufezan, Raluca Iani, Adrian Matioc, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Daniel Plier, Vlad Robaş, Marius Turdeanu, Liviu Vlad, Arina Ioana Trif, Anca Pitaru; STUDENȚII: Vlad Bacalu, Anton Balint, Cristina Blaga, Paul Bondane, Iulia Pop, Tudor Răileanu, Maria Soilică, Cristi Timbuş, Maria Tomoiagă, Alexandra Şerban, Teodora Voineag.


STEPS TOGETHER


Suntem iubiţii mei Toţi Fraţi de răscruce

Împreună cu voi Iubitelor surori întru cărări pierdute
din care ne-am născut Același râu ne duce
prin vadurile cu mâl ale celor multe Vrute și nevrute
Pământul Stâncă goală ieşind din când în când din apă
Vremelnic rotitoare într-un hău făcut din explozii şi vîrtej
Ne-a zămislit pe toti Şi cât
trăim ne tot adapă
cu frica muritoare a eroilor viteji
Fiinţe conjugate în vecii vecilor la imperfect
Înaintăm greşind Și stagnăm, sau şi mai rău, de nu greşim
Atunci când existăm cu adevărat Suntem şi predicat şi subiect
Vinovăţii cât munţii Cu toţii cărăm sau ispăşim
Ne uităm cu patimă Sau privim cu teamă la cer
Ne rugăm la idoli pe care i-am plămădit din vise
Suntem fraţi de răscruci Surori întru spaţii deschise
înghesuiţi cu toţii într-un ungher de univers
pe care Neştiindu-l Îl credem la fel de sărman ca şi noi Şi stingher.

GIGI CĂCIULEANU




   sursa: http://www.tnrs.ro/
                                                    Larisa Iordache
MAREA SPERANTA A GIMNASTICII ROMANESTI 

Larisa Iordache( n. 19 iunie 1996 ,Bucuresti ) este membră a lotului naţional de gimnastică artistică a României. În 2012, la primul ei Campionat European ca senioară, a devenit campioană europeană la sol și cu echipa, și vicecampioană la bârnă. 
Larisa Iordache devine majoră în acest an. Din cei 18 ani de viaţă, 13 i-a petrecut în sala de gimnastică. Avea doar cinci ani cand o antrenoare a remarcat-o într-un parc din Bucureşti .Zilele s-au adunat şi la şase ani a venit primul concurs la care a participat.Mai tarziu a inteles ca acest sport nu este o joaca.În perioada junioratului a trecut şi prin momente grele, ratări, accidentări, dar şi-a arătat şi valoarea. "Mi-aduc aminte că odată, la şcolare, am căzut de trei ori de pe bîrnă. E cel mai groaznic moment, să te duci la un concurs, să speri că urci pe podium şi apoi să ratezi", spune Larisa. La 13 ani a avut unele îndoieli în ceea ce priveşte gimnastica. "Mă gandeam cum e să fiu un copil normal, şi noi suntem normale, dar n-am putut pentru că îmi place prea mult gimnastica", adaugă Larisa. Este genul de sportivă care ascunde problemele medicale, care lucrează pe durere şi care renunţă doar atunci cand totul devine insuportabil.


Cele mai noi cuceriri cu care se poate mandri Larisa ale anului 2014 sunt rezultatele de la Doha, unde a cucerit 3 medalii de aur.La barna a fost frumoasa si sigura, asa cum ne-a obisnuit in zilele ei bune iar la sol si-a dansat exercitiul de la inceput pana la final, asa cum rar mai vezi in ziua de azi. I-a iesit, clar!
Bineinteles ca poate mai mult, bineinteles ca inca nu e la capacitate maxima avand in vedere pauza luata in ultima perioada, dar daca e sanatoasa are timp sa fie in forma de top atunci cand va fi nevoie. Si tare imi doresc asta pentru ea.
 Visul ei este aurul olimpic de la RIO 2016 ." Larisa trebuie sa fie sanatoasa si sa mai creasca acolo unde trebuie", a declarat Octavian Belu,  dar pana atunci urmatoarea etapa din calendarul Cupei Mondiale este programata in 7 martie 2015 la Dallas.In "Emirates Arena" din Glasgow se va desfasura editia din 2015 a Campionatului Mondial de gimnastica.


Mult succes, Larisa de aur!


sursa : www.larisaiordache.ro

          Si noi am sarbatorit “Ziua Tipografului”





Drepturi câştigate pentru toţi cei de azi!
De unde vine această zi de 13 Decembrie? În 1918, după Unire, o pată de sânge întuneca România: vreo 600 de tipografi bucureşteni de la Atelierele grafice Sfetea şi Minerva  la care s-au asociaţi mulţi alţi muncitori, umplând periculos centrul Capitalei, au declarat grevă şi au demonstrat pentru lucruri care astăzi ni se par fireşti tocmai datorită riscului lor de atunci: în principal, pentru ziua de lucru de opt ore şi mărirea salariilor... În Piaţa Teatrului Naţional, celebră pentru victimele din timpul demonstraţilor acelor vremuri când peste tot în lume poliţiştii sau militarii interveneau brutal, vânătorii de munte, poliţiştii şi jandarmii au intervenit în forţă, s-au făcut multe arestări, s-a tras, peste zece tipografi au murit în stradă. Teama de bolşevism, lozincile strigate - „Jos armata!”, „Jos regele!” sau „Trăiască Republica!” - au neliniştit autorităţile abia ieşite din război, unde viaţa publică fusese reglementată după reguli aspre… 

            Trustul  de presa “ Cuget Liber ”  a fost gazda viitorilor jurnalisti …




La initiativa doamnei conf.univ.dr. Aurelia Lapusan <<bobocii>> Facultatii de Litere, specializarea Jurnalism, au vizitat sediul trustului de presă Cuget Liber cu ocazia zilei tipografilor. Ghid   a fost domnul Corduneanu ce le-a aratat studentilor secţiile tipografiei, unde se pregăteşte apariţia printată a ziarului.Pentru prima dată, cei tineri au înţeles « pe viu » cât de dificil este drumul de la documentarea unui articol la editarea unei ediţii, câţi profesionişti sunt implicaţi pe acest flux tehnologic. Holurile tipografiei erau decorate cu imagini din activitatea tipografiei, de-a lungul anilor.












Web desingul Adrian Mărunţoiu ne-a invitat în faţa calculatorului unde pregăteşte forma pentru tipar, fiecare ilustraţie şi coloană de text trebuins să fie calibrată şi aşezată pentru a răspunde cerinţelor de calitate şi capacităţilor tehnice ale instalaţiilor. O altă secţie vizitată, pre-press, apoi legătoria şi secţia maşini.




La capatul calatoriei lor, studentii au ajuns sa-l cunoasca si pe redactorul sef Cosmin ZAPOROJAN, fostul student al Facultatii Ovidius/Jurnalism. Acesta a fost promovat  redactor sef după  numai 4 ani de activitate în redacţie.
“Munca intr-o redactie este trepidantă, mai ales acum, cand toate informatiile circula in timp real, concurenţa este acerbă, internetul cucereşte toate redutele şi printul trebuie să reziste, să nu cadă în desuietudine. Printul este sufletul trustului de presa orice s-ar intampla insa este clar ca formatul informatiei s-a schimbat mult in ultimii ani.
Un jurnanist tine foarte mult la semnatura lui , de aceea trebuie sa iubiti ceea ce scrieti si sa scrieti corect !”
     Pentru a incheia aceasta zi intr-un mod mai  frumos ,studentii s-au relaxat la Teatrul de Stat Constanta vizionand  „Gâlcevile din Chioggia”, o comedie de Carlo Goldoni, în regia Danei Dumitrescu. Pe parcursul comediei evenimentele se complică, se ţes intrigi şi prind viaţă sentimente precum, iubirea, ura, invidia şi neputinţa.
Din distribuţia piesei fac parte actorii Andu Axente, Laura Iordan / Clara Ghiuvelechian, Turchian Nasurla / Ana-Maria Ştefan, Andrei Cantaragiu, Marian Adochiţei, Adrian Dumitrescu, Luiza Martinescu Toma, Georgiana Mazilescu / Georgiana Baran, Florina Stănculeţ, Florentin Roman, Cosmin Mihale, Remus Archip, Mirela Pană / Cristina Oprean. Scenografia este semnată de Lăcrămioara Dumitraşcu, mişcarea scenică de Stela Cocarlea, iar de light design s-a ocupat Dan Nanoveanu.


Claudia Stoica, studenta anul 1 Jurnalism .